Hoogsensitiviteit: Leven met een extra intense beleving!

Gepubliceerd op 28 augustus 2024 om 11:19

Herken je dat gevoel? Je hebt een drukke dag achter de rug, waarin je van alles hebt gedaan: werken, sporten, zorgen voor je kinderen. Maar zodra de avond valt, is je energie op. Je voelt je uitgeput en baalt van jezelf, want je had zoveel meer willen doen. Als je dan ook nog eens geïrriteerd raakt en uitvalt tegen je partner of kinderen, voelt het alsof je gefaald hebt. Het schuldgevoel bekruipt je, en je vraagt je af waarom alles zo intens binnenkomt.

Dit is het verhaal van veel hoogsensitieve personen (HSP’s). Misschien herken je jezelf hierin. Laat me je meenemen in het verhaal van een vrouw die zichzelf graag wil verbeteren en actief bezig is met sporten zoals hardlopen en CrossFit, maar tegelijkertijd een gezin draaiende houdt. Ze wil zoveel, maar merkt dat ze vaak over haar grenzen heen gaat. ‘s Avonds voelt ze zich leeg, en als ze dan een kort lontje heeft, blijft er vooral schuldgevoel hangen.

 

Wat is HSP?

Hoogsensitiviteit (HSP) is een eigenschap die voorkomt bij ongeveer 20% van de bevolking. HSP's hebben een zenuwstelsel dat gevoeliger is voor prikkels, waardoor ze de wereld intenser beleven. Ze zijn vaak opmerkzaam, diep in hun gevoelens, en kunnen sterk reageren op emoties van anderen of op prikkels uit hun omgeving.

HSP’s hebben een diepere verwerking van informatie en ervaringen. Dit betekent dat ze niet alleen meer informatie binnenkrijgen, maar dat ze ook langer nadenken over die informatie. Hierdoor kunnen ze sneller overweldigd raken, vooral in een druk leven waarin er veel van ze gevraagd wordt, zowel fysiek als emotioneel.

Uitdagingen in het Dagelijks Leven

Voor HSP’s kan het moeilijk zijn om een balans te vinden tussen hun gevoeligheid en de eisen van het dagelijks leven. Ze willen vaak alles goed doen, of het nu gaat om werk, gezin, of hun persoonlijke ontwikkeling. Dit perfectionisme kan hen soms parten spelen, vooral als ze merken dat ze niet aan hun eigen hoge verwachtingen kunnen voldoen.

Voor de vrouw uit ons verhaal betekent dit dat ze zichzelf vaak voorbij rent. Ze houdt van sporten en wil zichzelf continu verbeteren, maar merkt ook dat ze na een drukke dag geen energie meer over heeft om nog van haar avond te genieten. Wanneer ze dan moe is en zich geïrriteerd voelt, kan dat leiden tot uitbarstingen tegenover haar omgeving. En daarna volgt het schuldgevoel. Dit patroon kan zich keer op keer herhalen, wat uiteindelijk leiden tot frustratie en uitputting.

Een Eerste Stap naar Balans

Als HSP is het belangrijk om te leren hoe je met je gevoeligheid kunt omgaan. De eerste stap is bewustwording. Begrijpen dat jouw intense beleving geen zwakte is, maar een eigenschap die je kunt leren managen. Dit vraagt om zelfzorg en het stellen van grenzen. Gun jezelf bijvoorbeeld regelmatig korte rustmomenten gedurende de dag, al is het maar een paar minuten. Dit kan helpen om niet volledig uitgeput te raken aan het einde van de dag.

 

Wat Nu?

In het volgende blog zal ik dieper ingaan op praktische tips voor HSP’s, zodat je leert hoe je beter met je gevoeligheid kunt omgaan en deze als een kracht kunt inzetten. We zullen ook kijken naar manieren om je energie beter te managen en om te voorkomen dat je jezelf voorbijloopt.

Daarnaast wil ik je alvast introduceren in holistisch energetische therapie, een methode waarmee ik je kan helpen om meer balans te vinden en om je hoogsensitiviteit te omarmen. Volgende week meer hierover!

 

Blijf in verbinding met jezelf, en vergeet niet dat jouw gevoeligheid een unieke kracht is.

 

En lees volgende week het vervolg op dit blog met daarin waardevolle tips om je als HSP moeder staande te houden en je gelukkig te voelen!

Met liefde en licht,

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.