Hoe ik als HSP mezelf bescherm tijdens een groot sportevenement

Gepubliceerd op 9 oktober 2024 om 19:31

Vandaag is een bijzondere dag voor mij. Ik doe mee aan de Hyrox in de RAI in Amsterdam, een gigantisch sportevenement vol actie, energie, en – zoals je je kunt voorstellen – veel prikkels. Als HSP (hoogsensitief persoon) is zo'n omgeving uitdagend, omdat mijn zenuwstelsel snel overbelast raakt. Toch heb ik manieren gevonden om niet helemaal leeg te lopen en zelfs te genieten van dit soort ervaringen. Ik deel graag hoe ik dat aanpak en wat ik haal uit zo’n groot evenement.

Voorafgaand aan een evenement als dit voel ik altijd spanning. Niet alleen omdat het fysiek zwaar is, maar ook vanwege de drukte en de intensiteit. Dit keer doe ik de “double”, wat betekent dat ik samenwerk met een partner. Samen sporten geeft een hele andere dynamiek – het is fijn om te weten dat ik het niet alleen hoef te doen. Die samenwerking geeft niet alleen mentale steun, maar zorgt er ook voor dat we elkaar kunnen aanvullen en motiveren op momenten dat het zwaar wordt.

 

De reis ernaartoe kan al een uitdaging zijn als HSP, maar gelukkig hebben we een goede vriend die ons rijdt voor de heen- en terugreis. Dit haalt veel druk van mijn schouders, want reizen in het drukke verkeer en het navigeren door de stad kan veel energie kosten. Hierdoor kan ik me beter concentreren op het evenement zelf, zonder vooraf al uitgeput te raken.

 

Vooraf zorg ik ervoor dat ik goed afgestemd ben op mezelf. Dit betekent tijd voor stilte, meditatie, en ademhalingsoefeningen. Door bewust mijn lichaam en geest in balans te

brengen, kan ik beter omgaan met de intensiteit van de dag. Ook zorg ik ervoor dat ik de dagen ervoor niet teveel stressvolle situaties opzoek, zodat ik in een kalmere staat begin.

 

In een drukke omgeving zoals de RAI is het makkelijk om overweldigd te raken. Wat ik doe om mezelf te beschermen:

  • Pauzes inlassen: Daar waar mogelijk zorg ik ervoor dat ik momenten van rust inbouw. Ik zoek een rustig hoekje op, sluit mijn ogen en focus op mijn ademhaling. Zelfs een paar minuten kan het verschil maken.
  • Hydrateren en lichte snacks: Genoeg water drinken en zorgen dat ik iets lichts, maar wel voedzaams te eten bij me heb, helpt me om mijn energie op peil te houden.
  • Gebruik van noise-cancelling oordopjes: Deze kunnen een redding in lawaaierige omgevingenzijn . Ze helpen je om een buffer te creëren tegen al het geluid om je heen. Tijdens dit event verwacht ik ze niet nodig te hebben.

Hoewel een evenement als Hyrox intens kan zijn, krijg ik er ook veel voor terug. Sport is voor mij niet alleen fysiek uitdagend, maar ook mentaal. Het is een manier om mijn eigen grenzen te verkennen, zowel lichamelijk als emotioneel. Ik voel me na zo'n evenement vaak voldaan en trots, wetende dat ik iets groots heb bereikt.

 

Daarnaast is de energie van andere deelnemers aanstekelijk. Ik zie hoe anderen doorzetten, hoe iedereen samenkomt met één doel: zichzelf uitdagen en het beste uit zichzelf halen. Dat inspireert me en geeft me kracht, zelfs in een omgeving vol prikkels. Ook de samenwerking met mijn partner maakt het speciaal – samen presteren geeft een extra gevoel van verbondenheid en voldoening.

 

Na het evenement zorg ik ervoor dat ik voldoende tijd neem om te ontprikkelen. Dit doe ik door een rustige wandeling in de natuur te maken of thuis een ontspannende meditatie te doen. Ook gebruik ik edelstenen zoals zwarte toermalijn, die helpt om negatieve energieën te absorberen en mijn eigen energieveld te beschermen.

Conclusie

Als HSP kan het verleidelijk zijn om grote evenementen als Hyrox te vermijden vanwege de hoeveelheid prikkels, maar ik geloof dat het niet nodig is om jezelf terug te trekken. Met de juiste voorbereiding en tools is het mogelijk om deze uitdagingen aan te gaan en er sterker uit te komen. Het draait om bewustzijn, zelfzorg en het aandurven om uit je comfortzone te stappen. Sport is voor mij een manier om mentaal en fysiek te groeien, en dit soort evenementen laten me zien dat ik met de juiste aanpak meer aankan dan ik soms denk.

Met liefde en licht,

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.