Zacht werken

Gepubliceerd op 30 september 2020 om 04:22

Deze mooie term ontdekte ik toen ik de podcasts van Ellen de Lange-Ros, “Een zaak van energie”, luisterde. Zij bedacht deze als tegenstelling van hard werken, omdat werkstress een steeds groter wordend probleem is.

Ik vind het erg passend bij wat ik nastreef voor mezelf en uit wil dragen naar buiten. Daarom deel ik er hier met jullie wat het inhoud.

Hard werken

Hard werken is het resultaat van een heel lange periode, de veranderingen in de wereld en de daarmee gepaard gaande veranderingen in jezelf. De maatschappij die versneld en verhard, waarin de lat steeds hoger wordt gelegd. Wil je anders gaan werken, dan vraagt dat op de eerste plaats verandering van jezelf, in je hoofd. Als we die stappen naar zacht werken met velen kunnen maken, verandert er hopelijk ook iets in de rest van de wereld.

 

 

Om ons heen

Er zijn veel spreekwoorden of gezegdes die duiden op hard werken, zoals: je het apelazarus werken; werken als een paard; je uit de naad werken. Dat is volgens mij tekenend voor de mentaliteit van de maatschappij. Maar wat brengt het? Je ziet waarschijnlijk om je heen steeds meer mensen die uitvallen door een burn-out of een bore-out, omdat mensen vaak te zwaar geladen zijn. Mensen staan continu aan, komen niet aan ontspanning toe. Er ontstaat steeds meer hardheid om ons heen. Is dat het nou allemaal waard?

 

 

Zenuwstelsel

Toch eerst even een korte uitleg over de werking van ons lichaam om zo de effecten van hard en zacht werken goed te kunnen begrijpen. Ik beloof je dat ik het kort zal houden.

Ons zenuwstelsel heeft een gedeelte dat zich bezig houdt met rust, herstel en ontspanning. Dit heet het parasympatische zenuwstelsel. Als dit actief is vindt bijvoorbeeld ook de spijsvertering plaats en worden voorwaarden gecreëerd om later weer actief te kunnen zijn.

Het tweede systeem, het sympatische zenuwstelsel, is het actiesysteem. Het hele lichaam wordt klaar gemaakt voor actie. Alle prioriteiten van het lichaam liggen bij functies die hiervoor nodig zijn, andere functies worden zoveel mogelijk geminimaliseerd.

Beide systemen maken passende hormonen aan. Echter als het lichaam over schakelt op het andere systeem blijven deze hormonen nog langere tijd in ons lichaam.

Een gezonde situatie ontstaat als actief zijn en ontspanning voldoende afgewisseld worden. In de topsport wordt dit principe heel consequent toegepast en zie de resultaten! Daar kunnen we nog veel van leren!

 

 

Tijgers

Ellen de Lange-Ros noemt een heel beeldend voorbeeld, wat ik graag van haar overneem. Zij schetst de situatie van vroeger dat er gevaar dreigde door bijvoorbeeld tijgers. Was er een tijger in de buurt, werd het actiesysteem actief om ons zo in staat te stellen ons te weren tegen het gevaar of ervoor te vluchten.

Tegenwoordig ken je ook tijgers, ook al realiseer je je dat misschien niet. Dit in de vorm van takenlijsten, plannen, productieafspraken en zelfs een bucketlist. Deze nieuwetijdse tijgers zijn er altijd, waardoor je ontspanningssysteem niet goed op gang kan komen. Je kunt daardoor niet goed ontspannen. Erbij komt dat je fysiek verslaafd kunt raken aan adrenaline die bv aangemaakt wordt bij het halen van een deadline. Je blijft daardoor onrustig en opgejaagd in het weekend. Dit leidt tot uitputting, die je door de adrenaline niet voelt. Je gaat maar door en door….

 

Meer actie

Op het moment dat je rust neemt, hoe ziet dat er dan uit? Vaak kijk je waarschijnlijk op je mobiel; er zijn veel berichtjes, nieuws op Facebook of Instagram. Allemaal mega interessant en dat wil je niet missen! Je dopaminesysteem wordt erdoor geprikkeld en dat is je beloningssysteem. Van beloning, daar wil je meer van…. Het prikkelt je om alert te blijven op die social media.

Wat neem je tijdens je pauze? Koffie, zwarte thee, chocola, granen, welke via de hersenen datzelfde actiesysteem stimuleren.

Ellen noemt dit heel treffende: “snacken en checken”. Waardoor je de hele dag aan staat en je  stresssysteem is door al deze dingen op hol geslagen.

 

Stress

Stress heeft in deze situatie alleen maar negatieve effecten. Stress vernauwt je blik. Enkele gevolgen:  alles lijkt urgent, je ziet geen prioriteiten en verbanden meer, je verliest het overzicht je hebt geen focus, raakt je creativiteit kwijt, je kunt niet meer uitzoomen. Alles kost veel meer moeite en dus energie. Dit leidt tot afbraak van onze hersenen. Je gaat nog harder rennen. Het is een eindeloze mallemolen.

 

Zacht werken

Als tegenpool noemt Ellen de Lange-Ros zacht werken. Op haar website schrijft zij: “Zacht werken is je energie bewust inzetten in je werk, waardoor je meer bereikt. Niet door harder te werken, maar door slimmer te werken en vanuit flow en ontspanning mooie dingen te realiseren.”

Je zorgt dus goed voor je energie, door hard rennen af te wisselen met achterover leunen en bijtanken. Maar ook je insteek wordt anders. Je doet werk dat je leuk vindt en wat er toe doet. Genoeg is genoeg. Als je iets nodig hebt, vergaar je dat op een duurzaam verantwoorde manier. Wat je niet meer dient of geen plezier meer geeft, doe je weg. Consuminderen past hier heel goed bij. Werken vanuit creativiteit en samen doen. Er ontstaat een overvloed in je binnenwereld in plaats van in je buitenwereld. En dat geeft je tevredenheid, plezier, voldoening en lol.

 

 

Mijn manier van zacht werken

Ik oefen met zacht werken. Telkens zet ik weer een stapje in de goede richting. Wat mij helpt is de dag rustig opstaan: lekker douchen, mijn energieoefening, meditatie of reiki, dit in de stilte vam de vroege ochtend. Gezamenlijk ontbijten en genieten van wat er is. Mijn werk in loondienst onderbreek ik af en toe met een 3-minuten adempauze. Ik stel kleine haalbare doelen per dag, d.m.v. een globale planning. Als ik voor energie-ik werk maak ik me er af en toe los van en ga even naar buiten, maak een wandeling, doe een klusje in het huishouden. Mijn to-do-list ligt uit het zicht en ik neem me elke week beperkte taken voor. Ik probeer het woord “moeten” zoveel mogelijk te vervangen door “willen”. De dag sluit ik af met een meditatie, een reiniging en het uiten van mijn dankbaarheid.

 

Wil jij ook zacht werken?

Deze vier vragen helpen je om stapjes te zetten in de richting van zacht werken.

  1. Wat is zacht werken voor jou? Vorm je daar een beeld van en schrijf dat op.
  2. Wat kan jouw ochtendritueel worden voor een zacht begin van de dag, waarin je overvloed ervaart?
  3. Waar ga je vandaag minder van doen?
  4. Waar ga je vandaag meer van doen?

Realiseer je dat het een pad is dat je bewandelt om de kunst van zacht werken te leren. Het zal gaan zoals je vroeger ook het lopen geleerd hebt; met vallen en opstaan. Wil je hier begeleiding bij? Dan kan ik je bieden! Neem contact op voor een Energie-talk sessie en we bespreken welke opties er zijn.

 

 

Ik wens je zacht werken toe.

 

Liefs Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.