In de komende blogs wil ik graag aandacht besteden aan energiemangement. Ik hoor om me heen dat veel mensen kampen met vermoeidheid en zich helemaal niet happy voelen. Ook het aantal mensen met een Burn-out is schrikbarend hoog. En toch is er zoveel dat je heel praktisch kunt doen om je energie in balans te houden en naar een hogere trillingsfrequentie te brengen. Balans zorgt er namelijk voor dat je je goed en uitgerust voelt. Dat is de basis. En vervolgens kun je je energie verhogen om je steeds beter te voelen en steeds meer mooie dingen aan te trekken. Op deze manier ga je je steeds beter voelen; voel je je niet meer continu moe, heb je weer zin in het leven, voel je je gelukkig en vol bubbels!
Au, dat komt dichtbij
Als ik het over energie heb, dan gaat het over jou. Het komt dichtbij. Dat is niet altijd leuk om te horen. We hebben dan de neiging om onze kop in het zand te steken. De informatie willen we dan ook graag op iemand anders projecteren, omdat hij of zij er zo mee gebaat is. Dit leidt je af van jezelf. Iedereen kan altijd leren, z’n leven lang. Probeer de informatie constructief te gebruiken. Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen: “Wat doe ik nog niet?” en “Wat kan ik nog leren?”
Energiefrequentie
Als je uit balans bent dan voel je je moe. Daar horen dan ook emoties en gedrag bij met een lage trillingsfrequentie zoals, schaamt, schuld, jaloezie, verdriet of verslaving. Je zit dan in schaarste. Als je je energiek voelt horen daar positieve en krachtige emoties en gedrag bij, zoals creëren, verbinden, vrede, liefde of kansen. Je ervaart overal overvloed. Het heeft dus heel veel voordelen om lekker hoog in je energie te zitten. Je energie heeft ook invloed op je karaktereigenschappen. Ben je b.v. snel van nature, dan ben je ongeduldig als je laag in je energie zit en heel proactief bij hoge energie.
Welke energie
Er bestaan heel veel soorten energie. Je kunt jezelf trainen om je eigen ervaringsdeskundige op dat vlak te worden, door deze te leren her- en erkennen. Denk bijvoorbeeld aan mentale energie, fysieke energie, spirituele energie, mijmerende energie, borrelende energie of voedingsenergie. Zie het allemaal als kleine batterijtjes die elk hun eigen wijze van opladen hebben. Bij elke energie passen bepaalde activiteiten op een bepaald moment. Als je borrelt van de energie dan werkt het vaak niet om stil te moeten zitten. Het helpt je dus als je je eigen nuances in energie leert kennen.
Helderheid
Als je dan bewust bent van de soorten energie waar jij mee van doen hebt, ga je naar de volgende stap. Waar raak je energie aan kwijt en waar krijg je juist energie van? Je kunt dit voor jezelf helder krijgen door eens een aantal dagen op papier bij te houden wat je allemaal doet en wat er allemaal speelt. Telkens geef je aan of het een energiegever of een energienemer is. Geef ook eens op vier momenten een cijfer voor je energie, bv. na elke maaltijd en voordat je naar bed gaat. Een cijfer tussen de 1 (geen energie) en de 10 (veel energie). Op deze manier kun je de balans voor jezelf opmaken.
Conclusie trekken
Nu mag je je eigen conclusie trekken door een cijfer voor je tevredenheid over jouw energielevel te geven. Een 1 staat voor een lage tevredenheid en een 10 voor een hoge. Hoe waardeer jij je daginvulling en je energielevel?
Bij elke score lager als een 10 zijn er dus stapjes die je kunt zetten om je score te verbeteren. Onderzoek waar jouw verbeterpunten zitten en op welke manier je je score kunt verhogen.
Disbalans
Als je lager scoort als een 10 is er sprake van disbalans. Dan zijn er meer energienemers in je dag als dat er energiegevers zijn. Daardoor zit je laag in je trillinsfrequentie, ervaar je schaarste en negatieve emoties en gedrag zijn aan de orde. Om in balans te komen heb je dus meer energiegevers nodig. Weet jij eigenlijk waar je energie van krijgt? Veel mensen zijn daar nog niet zo bewust mee bezig en kunnen nog maar moeilijk een antwoord op deze vraag geven. Maar dat is helemaal niet erg. Ga eens even rustig zitten met pen en papier en noteer alles wat nu in je op komt.
Lees verder na de advertentie.
ᴀʟs ᴊᴇ ᴊᴇ ᴊᴇ ᴀᴀɴᴍᴇʟᴅᴛ ɢᴀ ᴊᴇ ᴏᴏᴋ ᴀᴋᴋᴏᴏʀᴅ ᴍᴇᴛ ʜᴇᴛ ᴠᴇʀᴡᴇʀᴋᴇɴ ᴠᴀɴ ᴊᴏᴜᴡ ɢᴇɢᴇᴠᴇɴs ᴠᴏʟɢᴇɴs ᴍɪᴊɴ ᴘʀɪᴠᴀᴄʏᴠᴇʀᴋʟᴀʀɪɴɢ.
In actie komen
Tijd voor verandering! Ga nu een planning voor je dag maken, waarin je energienemers en energiegevers afwisselt. Vaak hebben we de insteek dat we eerst veel doen en vervolgens is het tijd voor ontspanning. Dit zorgt er echter voor dat je tegen de tijd dat de energiegevers aan de beurt zijn, je kruit verschoten is. En dan kom je niet verder meer als banken en checken op social media en internet. Vaak is dit erg onbevredigend gedrag. Dus mijn tip aan jou is echt te zorgen voor afwisseling. Daarbij kun je rekening houden met het soort energie dat je uitgeeft en welke manier van bijtanken daar bij past.
Evalueer
Evalueer dagelijks. Daartoe kun je jezelf twee prachtige vragen stellen:
- Waar wil ik morgen een beetje meer van doen?
- Waar wil ik morgen een beetje minder van doen?
Wees bovendien dankbaar voor elke stap die je gezet hebt. Door telkens ervaring op te doen, soms positief, soms negatief, krijg je steeds beter in je vingers hoe het werkt. Op deze manier kun je de volgende dag je planning weer een beetje bijstellen, met een gunstig effect op je energie. Stapje voor stapje wordt je je meer bewust en groei je.
Stappenplan:
Ik zet de bovengenoemde stappen hier nog eens kort voor je op een rijtje, zodat je er zelf makkelijk mee aan de slag kunt.
- Bewustwording van de soorten energie waar jij je geregeld in bevindt.
- Inzicht in energiegevers en energienemers.
- Geef een score voor tevredenheid.
- Onderzoek de verbetermogelijkheden.
- Ben je bewust van je energiegevers, noteer ze eens.
- Plan je dag op een evenwichtige manier.
- Evalueer dagelijks.
Nu ben jij aan de beurt
Op deze manier kun je dus je energie managen op een heel praktische manier. En zie je het al zitten? Ben je er klaar voor om in actie te komen? Of zie je het nog niet helemaal zitten? Wil je nog graag een steuntje in je rug? Dit traject samen doorlopen? Dat is natuurlijk mogelijk. Plan hier een Energy-talk-sessie en dan bekijken we samen wat het beste bij jou past.
Warme groet,
Nicole
Reactie plaatsen
Reacties