Zo voorkom je de winterblues

Gepubliceerd op 7 december 2021 om 14:44

De eerste “sneeuw” is deze week bij ons gevallen! Sneeuw heeft voor mij altijd iets magisch. Het landschap verandert, de mensen veranderen. Winter is voor mij leuk als we ook echt een periode met winterweer hebben. Sleetje rijden, sneeuwballen gevecht, een sneeuwpop maken en niet te vergeten schaatsen. Dat zijn dingen waar ik echt van kan genieten. Het zorgt bij ons voor verbinding, veel buiten zijn, lachen en lol maken. Heerlijk! Tuurlijk heeft dit weer ook minder leuke kanten, als je bijvoorbeeld de weg op moet dan is het niet fijn en brengt het extra risico’s met zich mee. En er zijn ook mensen die zich in de wintermaanden echt niet lekker voelen. Zij hebben last van de winterblues.

De energetische winter

Begint op 6 november, heeft zijn hoogtepunt op 21 december en eindigt op 6 februari. In de winter is alles in rust. De energetische winter staat ook voor rust en vernieuwing. Een periode waarin je er goed aan doet om zelf ook meer te rusten, te reflecteren, te bezinnen en te vertragen. In de winter gaat je lichaam, geest en onderbewustzijn reserves opbouwen, innerlijk werk doen en opruimen, waardoor je daarna weer ruimte kan hebben om beslissingen te nemen en nieuwe dingen te doen. Je doet er goed aan om toe te geven aan deze flow. Op die manier zul je zowel mentaal als fysiek meer balans ervaren.

 

Winterblues

De oorzaak van een winterdepressie wordt door PsyQ als volgt omschreven: “het is veelal het gebrek aan licht. In de winter zijn de dagen korter, neemt de lichtsterkte van de zon af en komt de zon later op. Dit heeft effect op onze biologische klok, die daardoor in het najaar ontregeld kan raken. Naast de biologische klok spelen ook bepaalde stoffen in de hersenen een belangrijke rol. Eén van die stoffen is melatonine. Melatonine is een hormoon dat 's avonds wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat je in slaap valt. Wanneer de dagen korter zijn wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt waardoor zij snel slaperig zijn. Ook spanningen en ervaringen uit het verleden kunnen een rol spelen bij een winterdip.”

Naast melatonine speelt ook vitamine D een rol. Doordat er minder daglicht in de wintermaanden is, wordt er door je lichaam minder vitamine D aangemaakt. Is dit bij jou aan de orde dan kun je merken dat je meer moeite hebt met focus en onthouden, maar ook dat je sneller moe bent en je neerslachtig voelt.

Hoogsensitief

Als je heel gevoelig bent dan ontvang je meer en intensere signalen uit je lichaam en de omgeving. Zo kan je ook meer last hebben van warmte, kou of pijn, omdat je intenser waarneemt dan iemand die niet hooggevoelig is. Als je hooggevoelig bent dan kun je meer last hebben van het effect van de veranderingen die de winter met zich meebrengt in je lichaam en in je omgeving.

Tips voor meer energie

  1. Geef toe aan de energie van de winter

In de energie van de winter doe je het beste een stapje terug. Vertraag. Enkele manieren waarop je dat kan doen:

  • Check in bij jezelf, let op je ademhaling en hoe het met je gaat.
  • Doe een taak eens zo traag mogelijk, alsof je de kalmte zelf ben.
  • Doe één ding tegelijk en hou je volle aandacht bij waarmee je bezig bent.
  • Let even niet op de tijd.
  • Schrap wat overbodig is uit je agenda!
  • Voor elke taak die je jezelf oplegt neem je een kwartier extra de tijd.
  • Beperk GSM-,TV- en internetgebruik. En geniet van de extra vrije tijd die komt vrij.
  • Even zitten met een heerlijke kop thee, een glaasje wijn samen met je geliefden (of helemaal alleen, dat is ook soms heerlijk).
  • Maak het binnen gezellig. Kaarslicht en de geur van iets lekkers laden je batterijen weer op.
  • Voel je je moe? Geef daar aan toe. Rust, dut, ga vroeg onder de wol, slaap uit als je dat kan.
  • Geniet als je eet met al je zintuigen. Zie de kleuren, proef de smaken, ruik de geuren, voel de texturen.

 

  1. Ga naar buiten en beweeg

De eerste uren als de zon op is, hebben blijkbaar het meeste blauwe licht in zich en dat zorgt bij uitstek voor vitamine D aanmaak. Dus ga lekker vroeg op pad en combineer op die manier beweging met daglicht. Want door te bewegen zul je merken dat je heel makkelijk meer energie krijgt. Dit verklaart, denk ik, waarom ik zo kan genieten van de winterse activiteiten, deze hebben namelijk beide in zich, bewegen en buitenlucht. Waardoor mijn energie als vanzelf in een hogere trillingsfrequentie komt. En bij die hogere frequentie horen allerlei fijne emoties, zoals liefde en plezier.

 

  1. Doe aan meditaties

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Waterloo is gebleken dat een korte sessie Hatha yoga en mindfulness meditatie de hersenactiviteit en het energieniveau significant verbeteren. Uit het onderzoek kwam naar voren dat je per dag maar 25 minuten op de yoga mat hoeft te staan óf een meditatiesessie hoeft te doen om jezelf een boost te geven. Kies bijvoorbeeld voor een helende lichtmeditatie of voor een grondingsmeditatie om je krachtig en energiek te voelen. Op mijn YouTube kanaal vindt je diverse meditaties die hiervoor geschikt zijn. Een yoga sessie kun je ook lekker thuis doen op een moment dat het jou past. Zoek maar eens op Hatha yoga op YouTube, bijvoorbeeld deze 35 minuten durende les voor beginners van Ilse Teitsma.

Hoe is de winter voor jou?

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt, waardoor deze winter voor jou lichter en in flow zal worden.

Daarop aanvullend wil ik je nog even attenderen op de challenge die op 13 december a.s. van start gaat. De elementen die daarin aan bod komen zijn een mooie aanvulling op de tips die in dit blog aan de orde gekomen zijn. Klik hier beneden voor meer informatie.

 

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.