Een goede breinconditie voor geluk

Gepubliceerd op 16 maart 2022 om 16:02

Wat train jij? Misschien je spieren, je conditie of je lichaam. Dat doe je meestal omdat je vindt dat de conditie ervan onvoldoende is en dat kan verschillende redenen voor je hebben. Maar wist je dat je brein ook in een goede of mindere conditie kan zijn? Steeds meer mensen kampen met een disbalans in hun brein. Het aantal brein gerelateerde ziekten zoals stress, overgewicht, burn-out, depressie en dementie neemt in schrikbarend tempo toe. Ook steeds meer kinderen ervaren soortgelijke klachten. Charlotte Labee, van Your Brain Balance, luidde de alarmklok. Vorig jaar introduceerde zij de Nationele Breindag om meer aandacht voor breingezondheid te vragen. Zondag 20 maart, is het weer zover. Voor mij een reden om vandaag aandacht aan dit thema te besteden.

 

Cijfers

Eerst even enkele deprimerende cijfers: Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een depressie en méér dan 50% van de Nederlanders heeft te maken met burn-outklachten. Ruim 62% van de Nederlanders slaapt slecht en 85% van de millennials voelt zich op dit moment depressief. En de cijfers worden enkel hoger. Zorgelijk. Ook gezien het feit dat ook kinderen al met soortgelijke klachten kampen. Ook steeds meer kinderen voelen zich depressief en kampen met burn-outklachten. Op dit moment wordt dit vooral aan alle beperkingen die hen door corona werden opgelegd. Maar dat is misschien wel te kort door de bocht.

 

Breinconditie

De gezondheid van onze hersenen gaat in een rap tempo achteruit. We zijn ons daar echter niet zo bewust van. We hebben het meestal pas in de gaten als er daadwerkelijk een burn-out, depressie of andere hersenaandoening geconstateerd wordt.

Gelukkig krijgt je breinconditie, ook wel ‘mentale gezondheid’ of wel ‘geestelijk welzijn’ genoemd, steeds meer aandacht. Er vindt steeds meer onderzoek plaats op dit vlak en daardoor is er dus ook steeds meer bekend over hoe je je brein in goede conditie houdt. En ook wat daar niet aan bijdraagt.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan te veel stress, stilzitten, schermtijd, junkfood en te weinig slaap, ontspanning, beweging en gezonde voeding. Een belangrijke beïnvloedbare factor is dus je levensstijl.

Levensstijl

Je brein in goede conditie daar heb je je hele leven plezier van! Maar hoe doe je dat dan? Werken aan je breinconditie is werken aan je levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan te veel stress, stilzitten, schermtijd, junkfood en te weinig slaap, ontspanning, beweging en gezonde voeding. Misschien verbaasd het je dat er zowel mentale als fysieke activiteit in dit rijtje staan. Dat komt omdat lichaam en geest namelijk één en geen twee delen zijn, die los van elkaar functioneren. Je kent het misschien wel; pijn in je nek en schouders. Maar wat is er aan de hand? Het is een uiting van stress die je ervaart. Of dat als iemand langdurig ziek is, dit zijn mentale welzijn flink kan beïnvloeden.

 

Beïnvloedbare factoren

Dus de factoren waar je invloed op uit kunt oefenen, welke je kunt trainen zijn:

  • Stress/ontspanning
  • Beweging
  • Voeding
  • Slaap

 

Stress

🧠  Waar kun je anders omgaan met stressvolle momenten of zaken in je leven?

🧠  Wat is voor jou ontspanning en waar zou je dat dagelijks een beetje meer kunnen inplannen?

🧠  Hoeveel tijd besteed jij aan een scherm per dag? Probeer de app digitox eens om je inzicht in je schermgedrag te vergroten.

 

We leven in een steeds stressvollere wereld. Dat maakt dat ons stresssysteem vaak overuren maakt. Op zich is het niet erg dat je stresssysteem aan gaat. Stress zorgde er in de evolutie tenslotte voor dat we konden overleven. Balans met ontspanning als tegenpool is essentieel om chronische stress te voorkomen. En aan dat laatste schort het vaak. Ontspanning is voor velen de sluitpost van de dag. Eerst wat moet en eerst zorgen voor de ander. Vaak is daarna de tijd of de energie om iets wat ontspannend is te doen, op. Jammer, morgen… niet dus. Maak van ontspanning jou prioriteit!

Maak er een gewoonte van om een paar keer per dag na te gaan hoe je erbij zit. Gespannen schouders, hoge ademhaling en een frons op je voorhoofd? Misschien hoog tijd voor een korte wandeling of ademhalingsoefening…

 

Dit is iets waar ik in het programma “Van overleven naar droomleven” uitgebreid aandacht aan besteed. Herkennen van stress, hoe ga je hier mee om (ook wat je mindset betreft), hoe beïnvloed je stress en hoe hou je balans.

Beweging

🧠  Waar kun je een beetje meer beweging in je dagelijkse routine brengen? Het mag klein zijn. Sta eens op en doe 10 kniebuigingen of loop even de trap op en neer.

🧠  Kom jij aan de NL. norm voor bewegen? Dat betekent tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging.

 

Je hoort Eric Scherder, de bekende psycholoog, vaak het wandelen promoten. Je hoeft jezelf niet elke dag af te beulen in de sportschool, een rondje wandelen is voor je brein zeker zo effectief! Elke dag dertig minuten matig intensief bewegen is meer dan voldoende om cognitieve reserves op te 

bouwen. Ons systeem is er écht niet op gemaakt om elke dag 8 uur achter de laptop te zitten. Doe een wandelende meeting, spreek met je team af om elk uur te bewegen, wees creatief op dit vlak. Ga op zoek naar een manier die voor jou werkt om in beweging te komen én blijven.

 

Voeding

🧠  Zou je minder junkfood of snoepgoed kunnen nemen?

🧠  Hoe gezond is jou voeding, of is dit nog een puntje ter verbetering?

 

De juiste voeding is een goede brandstof voor je brein. Maar wat goed is, daar zijn de meningen over verdeeld. Wat voor jou goed is zul je ook aan de reactie van je lichaam op bepaalde voedingsstoffen merken. Als granen bijvoorbeeld niet zo goed werken voor jou kun je dat aan een reactie van je huid merken, of je krijgt een energiedip na het eten ervan. Volgens mij is dat bewust eten en uitproberen.

 

Aangezien ik geen voedingsexpert ben wil ik het hier bij enkele algemene tips houden:

  • Schrap geraffineerde suikers
  • Eet alleen nog maar vers en biologisch
  • Eet minimaal 500 gram groente per dag (liefst nog meer)
  • Gebruik eventueel voedingssupplimenten ter aanvulling
  • Eet met de seizoenen
  • Eet maximaal 3 keer per dag en overweeg intermittet fasten
  • Drink minimaal 2 liter water en bulk dit i.p.v heel vaak een glaasje water te neme
  • Stop met ongezonde gewoontes als snoepen, alcohol, roken en drugs

     

Slaap

🧠  Slaap jij dagelijks tussen de 7 en 9 uur?

 

Ruim 62% van de Nederlanders slaapt slecht. Slapen wordt door volwassenen ook vaak onderschat. Velen gaan er prat op dat zij met heel weinig slaapuren goed kunnen functioneren. Toch is het brein daar niet zo blij mee. Tijdens de nacht vinden er veel verwerkingswerkzaamheden van de dag en herstelwerkzaamheden van de organen plaats. Daarvoor heeft het lichaam een biologische klok van ongeveer 7 tot 9 uur per nacht. Een slaapcyclus duurt ongeveer 1,5uur. Zorg daarom dat je een veelvoud van 1,5uur slapen kan, zodat je niet halverwege zo’n cyclus gewekt wordt door je wekker. Wamt dan voel je je murf. 

 

Oproep

Charlotte Labee roept ons op: “Laten we met z’n allen zorgen voor verandering, het is nu harder dan ooit nodig onze mentale gezondheid te verbeteren. En dat kunnen we doen door breinkennis te verspreiden en goed voor onze hersenen te zorgen, waardoor mentale ziektebeelden, disbalans, stress en ongezondheid verminderen. Door de bewustwording en kennis van het brein te vergroten, kunnen we bewust aan de slag gaan met onze levensstijl.”

 

En nu….

Ook voor mij is 20 maart weer een dag van bewustwording. Ik ga zeker een aantal live sessies van Charlotte Labee beluisteren op instagram. Nieuwe inzichten vergaren en die omzetten in persoonlijke, haalbare acties. Door telkens weer kleine stapjes te zetten werk ik gestaag aan een gezonde levensstijl.

 

DOE JIJ MEE? Deel je jouw meest waardevolle brein-inzicht met me?

 

Als je interesse in het programma “Van overleven naar droomleven” of wil je daar meer informatie over, klik dan op onderstaande button.

 

 

Energieke groet

Nicole

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.