'Oude normaal' wordt pittig voor je brein, denken experts. Dat gevoel kreeg ik de laatste weken ook al, sinds het sporten van mijn kinderen weer in volle gang is. Poeh ineens ziet mijn agenda er weer heel anders uit. Vooral de verplichting.... En natuurlijk ben ik blij dat het zo goed gaat, dat het virus 'in control' is en dat we vanaf aanstaande zaterdag weer verder mogen versoepelen. Maar wat vindt mijn en jouw brein daarvan?
Vandaag is de internationale dag van de overprikkeling, dus een mooi moment om daar eens bij stil te staan.
Ruim anderhalf jaar hebben we een ander leven geleidt, waarbij we aan veel minder prikkels werden blootgesteld.
Neuropsycholoog Chantal van de Leest, legt uit dat we in onze hersenen een soort poortwachter hebben. “Die zorgt ervoor dat we niet alle impulsen om ons heen opnemen”, vertelt Van der Leest. “Je hersenen selecteren en verwerken die prikkels, zodat we niet een overvloed aan informatie tot ons krijgen. En bij de een gaan er wat meer prikkels door die poort dan bij de ander.” Hoeveel prikkels onze hersenen aankunnen, hebben we niet voor het kiezen. “Dat is een aangeboren gevoeligheid.”
Misschien ben je hoogsensitief, heb je corona gehad of op een andere manier niet aangeboren hersenletsel en dan kan het zomaar zo zijn dat jouw bolletje wat meer moeite heeft met de verwerking van al die prikkels die straks weer op je af gaan komen. Dat kan het lastig maken om je oude leven weer op te pakken. Eigenlijk gedij je heel goed in je coronabubbel!
Bovendien is je brein er de afgelopen tijd ook aan gewend geraakt dat er minder prikkels op je afgevuurd worden. Kom je in een drukkere situatie, zul je het sneller druk vinden als voorheen. Je brein kan zich ten alle tijde aanpassen, maar heeft daar wel tijd voor nodig.
Je hersenen hebben prikkels nodig om te kunnen functioneren. Dus misschien ervaar jij die behoefte en kijk je ontzettend uit naar de mogelijkheden die de aanstaande versoepelingen je bieden. Het is goed om die nieuwe veelheid aan prikkels gedoseerd uit te gaan breiden. Stapje voor stapje weer terug naar het oude normale leven.
Vergeet niet dat je tijd nodig hebt om aan die prikkels te wennen. Als je jezelf die tijd niet gunt, kun je je brein mogelijk overbelasten. Als er ineens een verhoging is in de prikkeltoevoer, dan kan je brein daarop reageren door stressstofjes aan te gaan maken.
Bij langdurige stress of overprikkeling wordt te lang cortisol aangemaakt en dat kan leiden tot psychische klachten. "Het kan zijn dat je verrast wordt door die overprikkeling, dat je die nog niet kent. Dit omdat je deze drukte eerder goed kon verdragen; je was gewend aan deze hoeveelheid prikkels."
Lastig daarbij is dat je vaak sociale druk van buitenaf voelt om weer mee te gaan doen, om alles maar weer leuk te vinden en overal bij te zijn.
Ik mag hopen dat iedereen wel ervaren heeft dat er meer is dan de ratrace waarin we leefden en dat rust ook een weldaad kan zijn. En dat er hierdoor meer begrip is ontstaan, voor mensen die wat meer moeite m et de veelheid aan prikkels hebben.
Anderzijds is het natuurlijk vooral aan ons zelf:
👉 vul niet in voor anderen. Denken wat anderen denken is een grote valkuil.
👉 wees lief voor jezelf en ga niet over je grenzen.
👉 realiseer je dat je weer moet herstellen nadat je de drukte hebt opgezocht.
👉 onderdruk de natuurlijke neiging om alles wat je gemist hebt in te gaan halen.
Heb je vragen over overprikkeling, of energie stel ze me gerust tijdens een Energy-talk-sessie. Plan direct een afspraak via de knop.