Je vraagt je wel eens af “Hoe doen anderen dat toch?” Je hebt het idee dat jij minder kan en dat je vaker moe bent. Je begrijp af en toe niet waar je energie toch blijft? Dan ben je moe, maar je hebt geen idee waardoor? Misschien voelt het dan ook wel heel druk in je hoofd of heb je juist het idee dat er zich watjes in je hoofd bevinden. Je bent dan ook veel prikkelbaarder als gewoonlijk. Moe zijn maakt het lastig om dat wat je moet en wilt doen, ook daadwerkelijk te doen. Je denkt wel eens “ik ben moe.” maar wat doe je met die gedachte?
Het is belangrijk om eerst te begrijpen waar je nu zo moe van bent. Want eigenlijk heb je in jouw ogen nog niets gedaan wat dat verklaard.
Het hoogsensitieve brein
Jij als HSP’er bent gevoeliger voor indrukken, neemt scherper waar en verwerkt input dieper dan de gemiddelde persoon naast je. Hierdoor kost het je vaak meer tijd én energie om alles te verwerken.
Om dat nog iets verder uit te leggen wil ik de 3 fases van verwerking van het hoogsensitieve brein erbij pakken. Esther Bergsma legt het aan de hand hiervan heel duidelijk uit. De 3 fases zijn:
- Opmerken
- Verwerken
- Reageren
Bij een gelijksoortige opdracht, waarbij naar foto’s werd gekeken, werd bij hsp’ers meer activiteit in de hersenen gemeten in elk van deze drie fases. De hersengebieden lichtten feller op. Maar daarnaast lichtten ook méér hersengebieden op dan bij niet-hsp’ers.
Opmerken
Hoogsensitieve mensen nemen geuren, smaken, visuele details en geluiden waar, die niet HSP’ers niet waarnemen. Ze nemen niet alleen meer waar, maar ook gedetailleerder. Per HSP’er kan er verschil zitten tussen de mate waarin je bepaalde prikkels waarneemt. De een is gevoeliger voor geluiden (schrikt bijvoorbeeld snel van een geluid), terwijl iemand anders gevoeliger voor geuren is (vindt dat het stinkt, terwijl iemand anders niets of nauwelijks iets ruikt).
Die gevoeligheid voor prikkels geldt niet alleen voor prikkels uit de omgeving, maar ook voor emotionele en interne prikkels. Doordat het zenuwstelstel als het ware scherper afgesteld is, komen prikkels veel intenser, harder binnen.
Verwerken
De verwerking van prikkels die binnen komen door onze hersenen is een heel complex proces, dat ook weer in fases onder te verdelen is. Het gaat voor nu te ver om het per stap uit te werken, daarom hou ik het bij een globale omschrijving.
Informatie wordt door het HSP-brein diepgaand verwerkt., daarbij worden meer hersengebieden in geschakeld en meer verbanden gelegd. Er is een grote behoefte om ‘het plaatje compleet te hebben’, anders blijft er onrust bestaan en wordt er alles aan gedaan om dit te bereiken. Het voelt voor een HSP’er al snel urgent dat iets opgelost moet worden. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ook emoties intenser zijn.
Door elke prikkel die binnenkomt wordt het lichaam in een staat van paraatheid gebracht, waardoor het eigenlijk altijd ‘aan’ staat. Dit betekent dat er ook continue voor- en nadelen worden afgewogen. HSP’ers denken out of de box en overzien risico’s, maar hebben ook oog voor kansen en mogelijkheden. Het scala aan risico’s dat hij ziet, wil de HSP’er graag vooraf oplossen. Gebeurd dat niet dan ervaart hij onrust en onzekerheid.
Daarnaast interpreteert de HSP’er de sociale setting; hij leest de verwachtingen, wensen, behoeftes, emoties en gedachten van alle betrokkenen (al dan niet juist). Deze worden mee genomen alvorens tot actie over te gaan en vaak belangrijker gevonden dan de eigen belangen. Dit proces gebeurd veelal onbewust.
De betekenisgeving, risicoanalyse en interpretatie van de sociale setting zijn input voor het bepalen van mogelijke acties (fase 3). Dit gebeurd vaak zelfs meerdere keren alvorens gereageerd wordt. Dit wordt door Elaine Aron het ‘stop−en−check−systeem’ genoemd.
Reageren
Je kunt je dus voorstellen dat het vaak wat langer duurt voordat hoogsensitieve mensen reageren. Dit kost ook meer energie en HSP’ers raken er eerder door gestrest. Uit onderzoek van Gerstenberg (2012) blijkt dat hoogsensitieve mensen beter presteren op een bepaalde taak, maar dat zij meer stress ervaren na die taak dan niet-hoogsensitieve mensen. Die stressreactie kan zich uiten in overprikkeling. En dat heeft weer invloed op de vorm van reageren, bijvoorbeeld prikkelbaar, emotioneel of juist afstandelijk. Als je brein overprikkeld is, heb je namelijk weinig controle over je gedrag.
HSP hebben van nature een sterke zelfreflectie. Die start dan ook direct na de reactie/actie. Dit is enerzijds een kracht, maar leidt anderzijds ook tot piekeren en kritiek op zichzelf. Daardoor wordt het stresssysteem geactiveerd.
Vermoeidheid
Ook niet-hoogsensitieve mensen doorlopen deze 3 fases van verwerking. Het grote verschil zit hem vooral in de intensiteit, de diepgaandheid en de veelheid aan hersengebieden die ingezet worden. Nu begrijp je waarschijnlijk dat al deze interne processen je al heel veel energie kosten. En dat je stresssysteem heel makkelijk geactiveerd wordt door je HSP zijn. Dat maakt moe…. Logisch. Maar dan? Als het zo’n natuurlijk en onbewust proces is hoe kom je dan van die vermoeidheid af?
De keywords zijn TRILLINGSFREQUENTIE en BALANS!
Trillingsfrequentie
Energie is trilling en die kan plaatsvinden op een heel pallet aan frequenties. Hoge trilling zorgt voor positieve, prettige emoties en lage trilling voor onprettige en negatieve emoties. Als je moe bent zal de trillingsfrequentie zakken, met dito gevoelens en emoties. Jij hebt echter invloed op die frequentie! Door activiteiten, bezigheden op te zoeken waardoor jouw energie weer gaat stromen. Ga de natuur in, haal je hobby’s onder het stof vandaan, mediteer, knuffel, etc etc etc. Jij weet het beste waar je een goed gevoel door krijgt. Psst vaak zijn dat de activiteiten die je al lang geleden uit je scenario geschrapt hebt, omdat je simpelweg de energie ontbrak om er aan te beginnen.
Daarnaast is het zo dat trilling van gelijke frequentie elkaar aantrekt. Of je dus in de hoge of lage energie zit, je zal meer van hetzelfde aantrekken.
Balans
Wat ik vaak hoor is dat mensen zeggen: “Nu voel ik me fit, laat ik er maar van profiteren!” En alle klusjes van het to-do-lijstje worden weggewerkt. Op deze manier daalt je energieniveau snel. De kunst is om balans te vinden tussen energiegevers en energienemers. Zoek afwisseling. Tune daarvoor geregeld bij jezelf in en ga na hoe je je voelt. Voor elk gevoel is er een passende reactie. Als ik bv na een half uur computerwerkzaamheden merk dat mijn hoofd vol raakt, ga ik de beweging opzoeken. Heb ik net gesport of flink gewandeld dan werkt het wellicht goed om even te gaan zitten mijmeren in de zon.
????
Vraagtekentjes? Het valt niet mee om de informatie in deze uitleg om te zetten in adequate actie, dat snap ik. Daarom neem ik je graag nog verder mee, om je energie te verkennen. In week 24 geef ik een webinar: “Beinvloed je energie voor een happy life.” Weg met die vermoeidheid, met dat slechte humeur, die onrust! De regie nemen en een energiek leven creëren waar je voldoening uit haalt. Waar je blij van wordt. Een leven dat helemaal bij je past en waarin je in je volle potentie kan staan!
Wil je nog wat dieper op de energetische materie in duiken meld je dan nu aan voor het webinar:
www.energie-ik.nl/gratis/webinar-beinvloed-je-energie-voor-een-happy-life
Als je liever persoonlijk met me in gesprek wilt, kan dat ook gratis: www.energie-ik.nl/gratis/energy-talk-sessie
Energieke groet,
Nicole
Reactie plaatsen
Reacties